<< Takaisin
Osaamista kehittävän työkierron toteuttamista ohjaavat periaatteet:
- Työkierto toteutetaan sisäisenä yksipuolisena tai vastavuoroisena tavoitteellisena työkiertona. Työkierrossa korostuu tavoitteellisuus sekä jatkuva henkilökohtainen tai yhteisöllinen oppiminen. Työkierto voidaan toteuttaa myös yksipuolisena työkiertona, jolloin kiertoon lähtevän tilalle ei tule toista työntekijää. Tällöin henkilö sijaistaa toista työntekijää. Toinen tapa on toteuttaa työkierto vastinpari-periaatteella.
- Lähiesimiehet päättävät henkilöt, jotka pääsevät osallistumaan työkiertoon.
- Palkkaus määräytyy oman työyksikön mukaan.
- Työkiertoon lähtijälle nimetään perehdyttäjä tai mentori, joka huomio asetetut tavoitteet sekä tukee ja perehdyttää työkiertoon osallistujaa koko työkierron ajan.
- Työyhteisö osallistuu myös perehdytykseen ja keskusteluun, mikä mahdollistaa yhteisöllisen oppimisen.
- Työkiertosopimuksessa työntekijä, perehdyttäjä ja esimiehet sopivat yhdessä työkierron tavoitteet sekä perehdytykseen ja työssä oppimiseen liittyvät asiat. Sopimuksessa voidaan myös alustavasti sopia, miten työkierrossa opitut asiat jaetaan omassa työyhteisössä. Työkierron lopussa arvioidaan oppimistavoitteiden saavuttamista ja työkierron onnistumista sekä varmistetaan opitun hyödyntäminen ja levittäminen omassa työyksikössä/organisaatiossa.
- Käytännön sopimukset:
- Sopimus tavoitteellisesta työkierrosta ja tavoitteet
- Työkierron pituus on 6-12 viikkoa + ennen työkiertoa toteutettavat tutustumis-/varjostamiskäynnit
- Käyttäjätunnuksien tilaus ja muutos -lomake sekä muut vastaavat työn tekemiseen liittyvät sopimukset: kulkuluvat, avaimet, työvaatteet jne.