• Inno-Osaamiskukka

    Uusi ratkaisutyöväline kehittämiseen

    Inno-Osaamiskukan tarkoituksena on tuottaa uusia näkökulmia ja ideoita kehittämistyöhön sekä liittää osaamisen hallinta kehittämisprosessin kaikkiin vaiheisiin. Inno-osaamiskukka yhdistää luovan ongelmanratkaisun prosessin ja osaamisen hallinnan kysymykset. Inno-Osaamiskukka tukee ihmisten innovatiivisuutta ja osaamisen hyödyntämistä.

    Aloita vaiheesta 1 . Etene vaihe vaiheelta terälehtiä klikkaamalla, jolloin saat ohjeita työskentelysi tueksi. Kirjaa kaikki vastauksesi.

  • 1

    Määrittele kehittämistä tarvitseva asia – ennakoi tulevaisuuden haasteita. Mitä asiaa haluat kehittää, minkä asian haluat ratkaista - mitä haasteita tulevaisuus tuo tulleessaan? Miten muotoilet kehittämishaasteen lauseeksi, jotta kaikki osapuolet sen ymmärtävät? Kirjoita se näkyville.

    Esimerkki kehittämistä tarvitsevasta asiasta: työhyvinvoinnin parantaminen

  • 1A

    Analysoi, edistääkö kehitettävä asia organisaation strategisten tavoitteiden saavuttamista ja/tai onko se työyhteisön kehittämispainopisteiden mukainen. Jos vastaus on myönteinen, jatka vaiheeseen kaksi. Jos vastaus on kielteinen, määrittele kehittämishaaste uudelleen.

    Esimerkki työhyvinvoinnin parantamisesta – organisaation strategisena tavoitteena on tukea henkilöstönsä työhyvinvointia.

  • 2

    Ideoi ja kuvaile ihanneratkaisuvaihtoehtoja, kun käytössäsi on rajattomat resurssit. Luovu ajattelun rajoitteista. Ideoi erilaisia tapoja ratkaista kehittämishaaste, kun kaikki on mahdollista – ajattele ihmeiden olevan mahdollista.

    Kuvaile ratkaisuvaihtoehtoja - millaisia ominaisuuksia, piirteitä ja toimintaa ratkaisuvaihtoehdot sisältävät kun rajoitteita ei ole? Kirjoita kaikki ratkaisuvaihtoehdot osallistujien nähtäväksi.

    Älä pelkää epäonnistumista! Hyödynnä työskentelyssä helppoja ideointimenetelmiä, kuten aivoriihi tai seinätaulu.

    Esimerkki erilaisista ratkaisuista ihanneratkaisuvaihtoehdoiksi: jokaisella on uusimmat tietokoneet ja kännykät, henkilöstön palkat tuplataan, työaika olisi vain 6 tuntia päivässä, henkilöstön osaaminen vastaa osaamisvaatimuksia, henkilöstölle maksetaan kerran vuodessa ulkomaille, rauhalliset työpisteet, työ- ja perhe-elämän yhteensovittamista tuetaan…

  • 2A

    Pohdi, mitä osaamista ja resursseja tarvitaan ihanneratkaisuvaihtoehdon toteuttamiseksi.

    Esimerkki työhyvinvoinnin parantaminen – osaamista ja resursseja paikallisen työajan sopimiseksi, osaamisen kartoittamiseksi, työympäristön suunnittelemiseksi, valmentavan johtamisen toteuttamiseksi sekä rahallista panostusta matkojen ja tietokoneiden hankkimiseksi…

  • 3

    Tarkenna visio – kuvaile tiivistäen haluttu tavoite. Täsmennä alkuperäistä kehittämishaastetta ihanneratkaisuvaihtoehtojen pohjalta ja kuvaa kehittämishaaste tavoitelauseena. Voit tarkentaa tavoitetta ominaisuuksilla, jotka nousivat esiin edellisessä kohdassa.

    Esimerkki työhyvinvoinnin parantamiseksi – Kuinka kehitämme työaikasuunnittelua, osaamisen hallintaa, työympäristöä ja huomioimme työntekijöiden perhe-elämän heidän työhyvinvoinnin parantamiseksi.

  • 3A

    Keskustelkaa siitä, mitä pitäisi oppia ja mitä tukea tarvitsette vision saavuttamiseksi. Onko teillä vision edellyttämä osaaminen ja resurssi sekä kannustava johtamis- ja toimintakulttuuri? Kannustetaanko mahdollisuuksien etsintään ja uusien ratkaisujen luomiseen?

    Esimerkiksi työhyvinvoinnin kehittäminen – organisaatiosta puuttuu työajan suunnittelun ja seurannan työväline sekä osaamisen hallinnan kokonaisjärjestelmä, esimiesten osaamista tulisi kehittää valmentavaan johtamiseen liittyen, yhteisiä keskustelumahdollisuuksia tulee järjestää…

  • 4

    Ideoikaa jollakin ideointimenetelmällä erilaisia vaihtoehtoja vision saavuttamiseksi. Käytä menetelmää käytettävissä olevan ajan mukaan. Nopeaan ideointiin voit käyttää seuraavia menetelmiä: 635, ideakävely, kuusi ajattelun hattua. Jos sinulla käytössäsi enemmän aikaa kokeile esim. akvaariota, kaukaisia ajatusmalleja, kolme eri roolihahmoa/helikopterimenetelmää. Kehitä ratkaisuja yhteistyössä muiden kanssa sekä jaa asiantuntemustasi. Suurin innovaatiopotentiaali on erilaisten osaamisalojen rajapinnoilla.

    Katso esimerkkejä ideointimenetelmien käyttämisestä (klikkaa linkkiä)

  • 4A

    Arvioi syntyneiden vaihtoehtojen vaikuttavuutta, niihin liittyvää osaamista ja toteuttamismahdollisuuksia. Käy läpi syntyneet vaihtoehdot vision saavuttamiseksi. Ovatko vaihtoehdot vaikuttavia eli saavutetaanko niillä niitä vaikutuksia, joita tavoitellaan. Mitä osaamista niiden toteuttaminen edellyttää ja ovatko ne mahdollista toteuttaa ja miten?

    Eri vaihtoehtojen vaikuttavuutta voit arvioida mm. hyödyllisyyden, asiakkaan saaman hyödyn, taloudellisuuden, tehokkuuden, käytettävyyden, toistettavuuden mukaan. HUOM! Vaikuttavuuden arvioimiskriteerit luodaan tapauskohtaisesti.

    Inno-Osaamiskukkaa voit hyödyntää myös palvelujen kehittämisessä. Jos kehitettävän palvelun toimeenpano edellyttää kunnallista päätöksentekoa, voit tässä Inno-Osaamiskukan vaiheessa hyödyntää ennakkoarviointia. Ennakkoarviointi on menetelmä, jolla päätösvaihtoehtojen erilaiset vaikutukset, kuten terveys- ja hyvinvointivaikutukset tuodaan näkyviin jo ennen päätöksentekoa. Ennakkoarviointi auttaa näkemään, mikä vaihtoehdoista toteuttaa parhaiten tavoitteita. Ennakkoarviointi sisältää kolme vaihetta: Vaikutusten tunnistaminen, Vaihtoehtojen muodostaminen ja Vaihtoehtojen vertailu. Tarkempaa tietoa ennakkoarvioinnista löydät oppaasta Vaikutusten ennakkoarviointi kunnallisessa päätöksenteossa. Teoksen nettiosoite: http://shop.kunnat.net/product_details.php?p=2572

  • 5

    Karsi ja yhdistele eri vaihtoehtoja. Tässä vaiheessa voit vielä luoda jonkin uuden ratkaisun yhdistelemällä edellisen kohdan vaihtoehtoja. Tee päätös, mikä on paras ratkaisu vision saavuttamiseksi. Päätöksenteossa voit hyödyntää edellisen kohdan pohdintaa ja ratkaisulta edellytettäviä kriteerejänne.

  • 5A

    Mitä osaamista tarvitsemme ratkaisun toteuttamiseksi? Kuinka ko. osaaminen varmistetaan? Onko organisaatiossasi ratkaisun edellyttämää osaamista? Jos sitä ei ole, niin kuinka sitä hankitaan? Ketkä osaajat ovat avainroolissa?

    Katso osaamisen hallinnan työkirjasta esimerkkejä eri tavoista hankkia ja kehittää osaamista.

  • 6

    Vie asia käytäntöön – sovi vastuista ja toimeenpanoon liittyvistä asioista. Laadi toiminnankuvaus, jossa otetaan kantaa mm. aikatauluun, resursseihin, toteuttajiin, yhteistyötahoihin, käyttäjätestaukseen sekä arviointitapaan ja siinä käytettäviin mittareihin. Toteuta ideoitu ratkaisu. Tässä vaiheessa kannattaa pohtia sitä, kuinka toteutusta tuetaan ja innostetaan.

  • 6A

    Seuraa ja analysoi toimeenpanoa, kerää palautetta sekä arvioi vaikuttavuutta laadittujen mittareiden avulla. Jatkokehitä. Havainnoi myös hyviä käytänteitä ja palkitse onnistuneesta kehittämistyöstä.

Copyright © 2011 eOsmo-hanke | Visuaalinen ja tekninen toteutus: Grafiant ja Thomasmedia