Osaamisen kehittämisen eri tapoja
Yksikkö- ja organisaatiotason osaamisen kehittämissuunnitelma voi sisältää mm. seuraavat kohdat: menneen vuoden arviointi, tulevan vuoden strategiset tavoitteet, osaamisen kehittämistarpeet ja niiden priorisointi, toimenpiteet osaamisen kehittämiseksi ja niihin tarvittavat resurssit, osaamisvahvuudet ja niiden ylläpitäminen ja hyödyntämiseen tarvittavat resurssit, tarvittavat henkilöstöresurssit, osaamisriskit ja poistuva osaaminen sekä kehittymisen arviointi.
Osaamisen kehittämisen ja hyödyntämisen menetelmiä on lukuisia ja ne täydentävät toisiaan. Osaamisen kehittämisen menetelmän valinnan määrittää tarkoituksenmukaisuus. Menetelmän valintaa helpottaa, kun tarvittava osaaminen kuvataan toimintana – mitä osaaminen on käytännön toimintana. Osaamisen kehittämisen menetelmän valintaa helpottaa myös se, onko tarkoituksena kehittää yksilön vai ryhmän osaamista.
Tässä muutamia osaamisen kehittämisen ja hyödyntämisen menetelmiä (lähdettä mukaellen: eOSMO-hanke, valmennus 1.-2.12.2010, Leena Kanerva, Talent Partners).
- rekrytointi
- benchmarking ja muut tavoitteelliset tutustumiskäynnit muihin organisaatioihin
- ulkopuolelta ostettavat koulutukset ja valmennukset
- sisäisten asiantuntijoiden järjestämät koulutukset ja valmennukset (sisäiset asiantuntijat voi löytyä osaamiskartoituksen avulla)
- tavoitteellinen työkierto
- osaamisyhteisöt
- mentorointi
- työnohjaus
- auditoinnit osana laatutyötä
- koulutuksessa saadun tiedon ja taidon jakaminen omassa työyhteisössä
- parhaiden käytänteiden jakaminen omassa työyhteisössä
- työparityöskentely
- varjostaminen
- työtehtävien laajentaminen ja uusien roolien kokeileminen
- työyhteisön kehittämisprojektien toteuttaminen ja niihin osallistuminen (esim. laatutyön kehittäminen omassa yksikössä, prosessien kuvaaminen)
- selvityksien laatiminen ja tiedon etsiminen (esim. selvitys saadusta asiakaspalautteesta sekä sen hyödyntäminen)
- haastattelut ja keskustelut omassa työyhteisössä - ideariihet